Haberler

Nisan Ayı Aylık Aile Eğitim Bülteni

Temel Eğitim Genel Müdürlüğümüzün Nisan Ayı Aile Eğitim Bülteni yayınlanmıştır. Kaynak: https://tegm.meb.gov.tr/

Devamı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan, tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Milletimiz egemenliğini, yurdumuzu ele geçirmek isteyen düşmanlara ve bunlarla işbirliği yapanlara karşı savaşarak kazanmıştır, Bu nedenle egemenliğimiz, ulusal varlığımızın başında gelir. 23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir. Atatürk, 23 Nisan 1924'te '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929'da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. 1979'da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Dünya'da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye'dir. Biz de 23 Nisan Mehmet-Eşe Akman Anaokulu olarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı çeşitli etkinlik ve atölyelerle hafta boyunca coşku içinde kutladık.

Devamı

Öğrencilerimizin Orman Bölge Müdürlüğü Ziyareti

Ormanların korunması, çevremizin ağaçlandırılması hem yurdumuzun, hem de dünyamızın önemli bir sorunudur. Bu nedenle 27 Mart. Dünya Orman Günü olarak kutlanmaktadır. Ormanlar bir ülkenin doğal güzellik ve zenginlik kaynağıdır. Kullandığımız araç ve gereçlerin çoğu ağaçlardan yapılır. Evimiz, önümüzdeki masa, oturduğumuz sandalye, elimizdeki kalem, defterimiz, yaktığımız odun hep ağaç ürünleridir. Ayrıca ağaçlar endüstrinin birçok kollarında, boya sanayiinde, ilaç yapımında kullanılır. Bize bu kadar yarar sağlayan, ülke ekonomisinde önemli yeri olan ormanları korumalıyız. Ağaç dikip, yeni ormanlar yetiştirilmesine yardımcı olmalıyız. Ormanlara en büyük zarar insanlardan gelir, insanlar orman işletmelerinden izin almadan, çıra yapmak, reçine çıkarmak için ağaçları yara­lar. Tarla açmak, yerleşim yeri kurmak, hayvanlara otlak yeri açmak için ormanları yok eder. Ateşin söndürülmeden bırakılması sigaranın söndürülmeden atılması, koskoca bir orman alanının yanıp kül olmasına neden olur. Yanan ormanın yerine yenisinin yetiştirilmesine bir insanın ömrü yetmez. Okulumuz 5 Yaş A sınıfı öğrencileri 21-26 Mart Orman Haftası olması nedeniyle Orman Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret etmişlerdir. 

Devamı

"Çocuklarda Otokontrol" Konulu Veli Bülteni

Devamı

"Ebeveyn Tutumları Ve Çocuklarda Otokontrol" konulu Veli Semineri

Otokontrol diğer adıyla özdenetim; davranışlarını, duygularını ve arzularını düzenleyebilme becerisi olarak ifade edilebilir. Küçük yaşlarda çocukların dürtülerini kontrol etmeleri zor olabilir. Ancak ebeveyn desteği ile gelişim sağlanabilir. Bu noktada ebeveyn tutumlarının önemini görebiliriz.Korumacı ebeveyn tutumuna sahip bir ailede büyüyen çocuğa sorumluluk verilmemesi, görev ve sorumlulukların ebeveynler tarafından yerine getirilmesi çocukta  öz denetimin gelişimini olumsuz etkiler.Demokratik ebeveyn tutumuna sahip bir ailede büyüyen çocuk sınırları çizilmiş ve kuraları net olan bir rutinde yaşamına devam eder. Böyle ailelerde yetişen çocuklar kendi ile ilgili sorumlulukları alır ve duygularını daha rahat ifade eder. Dolayısıyla otokontrol becerisini daha rahat geliştirebilirler.      Velilerimize yönelik Rehber Öğretmenimiz Filiz YILDIRIM tarafından "Ebeveyn Tutumları ve Çocuklarda Otokontrol" konulu bilgilendirme semineri verilmiştir. Velilerimize katılımlarından dolayı teşekkür ederiz.

Devamı

"Nasreddin Hoca ve İbiş" Adlı Tiyatro Oyunu

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü ve Tiyatrolar Haftası nedeniyle Gençlik Tiyatrosu'nun okulumuzda sergilediği "Nasreddin Hoca ve İbiş" adlı tiyatro oyununu öğrencilerimiz neşe içinde izlediler.

Devamı

Mart Ayı Aile Eğitim Bülteni

Mili Eğitim Bakanlığımıza bağlı Temel Eğitim Genel Müdürlüğümüzün Mart ayı Aile Eğitim Bülteni "Okul Öncesi Dönem Çocuklarda Davranış Problemleri ve Çözüm Önerileri" konusuyla yayınlanmıştır.

Devamı

18-24 Mart Yaşlılar Haftası Etkinliğimiz

Ülkemizde her yıl 18–24 Mart tarihleri arası “YAŞLILAR HAFTASI” olarak kutlanmaktadır. İnsanoğlu her canlı gibi doğar, büyür, yaşlanır, ölür. Bebekliğinde ailesinin yakın ilgisine muhtaçtır. Çocukluk ve gençlik yaşlarında annesi, babası, devlet, sosyal çevre hayata hazırlanmasını sağlar. Yetişkin bir insan olunca bir işi, mesleği olur. Bir aile yuvası kurar, çocukları olur. Onları besler, büyütür, eğitir, hayata hazırlar. Bunları yapıncaya dek yıllar geçer, saçlarına aklar düşer, yaşlanır. Her insan için değişik anlam ve önem ifade eden yaşlılık, hayatın çok özel bir dönemidir. Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır. Yaşlılık dönemi itibar gerektirmektedir. Bu aynı zamanda bir minnet borcudur. Yaşlı bireylerin toplumla bütünleşmesi, daha aktif olması ve yaşama bağlı kılınmaları gerekir. Bu anlamda okulumuzda öğrencilerimizin yaşlıları anlamaları ve yaşlılara saygı ve sevgi konusunda farkındalıklarını artırmak için etkinlikler düzenledik.

Devamı

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 109. Yıl Dönümü ve Şehitleri Anma Günü

Türk milletinin büyük mücadelesi sonunda istikbâlimizin yol haritası olan ve tarihe eşsiz bir kahramanlık destanı olarak geçen 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümünü kutluyor; başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Çanakkale’yi geçilmez kılan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, şükran ve saygıyla anıyoruz.

Devamı

"Çocuklarda Öfke Yönetimi" konulu sınıf grup etkinliği yapıldı.

Öfke, insanın doğasında var olan temel duygulardan biridir. Kişinin çevresinde olup biten olaylara ya da kendisine yönelik her türlü tehdide karşı gösterdiği bir savunma düzeneğidir. Bebeklikten itibaren var olan öfke duygusunun ilk dışa vurma şekli “kriz şeklinde” ağlamalardır. Yaş ilerledikçe kişinin öfkesini dışa vurma şekilleri de değişir. Burada unutulmaması gereken öfkenin dışa vurulan biçimi ile çocuğun bilişsel gelişimi arasındaki ilişkidir. Öfke kontrolü;” çocuğun öfkesini tanıma, doğru şeklide ifade edebilme, saldırganlığa geçmeden kendisini sakinleştirebilme becerisi kazanma” şeklinde tanımlanabilir. Öfke kontrolü, büyüdükçe öğrenilmesi gereken bir özelliktir. Öğrencilerimizin öfke duygusunu tanıması, öfkesini kontrol etmesi ve kendini doğru şekilde ifade etmesi için "Öfke Yönetimi" konulu sınıf rehberlik etkinliği Rehber Öğretmenimiz Filiz YILDIRIM tarafından sınıflarımızda uygulanmıştır.

Devamı

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

12 Mart 1921 tarihinde TBMM´de yapılan oylama sonucunda Mehmet Akif´in şiiri, İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, verilen 500 liralık ödülü "Ben bu şiiri para için yazmadım." diyerek Türk ordusuna bağışlamıştır. Mehmet Akif, İstiklal Marşı´nı kitabı Safahat´a niçin koydurmadığı sorulduğunda "O benim değil, milletimindir." cevabını vermiştir. İstiklal Marşı´nın bestelenmesi için yarışma düzenlenmiş, bu yarışmaya 24 besteci katılmıştır. 1924 yılında Ankara´da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat ÇAĞATAY´ın bestesini kabul etmiştir. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930´da değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı Orkestrası Şefi Osman Zeki ÜNGÖR´ün hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuştur. Millî marşımız, milletimizin hiç değişmeyen bağımsızlık karakterinin yakın çağdaki büyük tezahürü olan ve Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı içinden çıkmıştır. Millî marşımız, Türk milletinin "medeniyet denilen tek dişi kalmış bir canavar" tarafından yok edilme niyet ve teşebbüslerine karşı verilmiş bir kavganın içinden doğmuştur. Onun için adı "İstiklal Marşı"dır. 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü için öğrencilerimizle birlikte Mehmet Akif Ersoy'u anma ve İstiklal Marşı'nın Kabulü programını gerçekleştirdik.

Devamı

"Milli Muharip Uçağımız KAAN" göklerde başarıyla yerini aldı.

Türkiye'nin geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı KAAN pistten teker keserek gökyüzü ile buluştu. Tüm Türkiye'nin nefesini keserek izlediği uçuş dünyada da büyük yankı uyandırdı. 21 Şubat 2024 tarihinde saat 08:50’de ilk uçuşunu gerçekleştirerek 13 dakika havada kalan KAAN, bu uçuşta 8000 feet irtifaya çıktı ve 230 knot hıza ulaştı. Türkiye2nin savunma sanayii stratejisinin en önemli ayağı olan yerlilik ve millilik vurgusu, KAAN projesiyle yeni bir boyut kazanmış, KAAN'ın geliştirilmesi sürecinde Türk mühendislerinin bilgi, birikim ve tecrübeleri, ülkemizin bu alandaki yeteneklerini gözler önüne sermiştir. KAAN üstün hava hâkimiyetini; Yeni Silahlarla Arttırılmış Havadan Havaya Muharebe Menzili, Yüksek/Süpersonik Hızda Dahili Silah Yuvalarından Hassas ve Tam Vuruş, Yapay Zekâ ve Heterojen Hesaplama desteği içeren Yüksek Başarımlı ve Bütünleşik Aviyonik Sistemi ile sağlamaktadır. Kaynak:https://www.tubitak.gov.tr/tr/haber/milli-muharip-ucagi-kaan-ilk-ucusunu-gerceklestirdi#:~:text=T%C3%BCm%20T%C3%BCrkiye'nin%20nefesini%20keserek,ve%20230%20knot%20h%C4%B1za%20ula%C5%9Ft%C4%B1. http://meb.ai/ALWclo

Devamı

Deprem Bilinçlendirme Semineri

1-7 Mart Deprem Haftası olması nedeniyle okulumuzda öğretmen, öğrenci ve okul personelimize yönelik Dağ Arama Kurtarma(DAK) birimi tarafından "Deprem Bilinçlendirme Semineri" verilmiştir. Seminerin ardından okulumuzda "Çök, Kapan, Tutun" hareketi uygulamalı olarak gerçekleştirilmiş ve deprem tatbikatı yapılmıştır.

Devamı

Mart Ayı Beslenme Listesi

Mart ayına ait Beslenme Listemiz belirlenmiştir.

Devamı

Şubat Ayı Aile Eğitim Bülteni

Mili Eğitim Bakanlığımıza bağlı Temel Eğitim Genel Müdürlüğümüzün Şubat ayı Aile Eğitim Bülteni "Eğitimde Ailenin Rolü" konusuyla yayınlanmıştır.

Devamı